Cinci modalități ușoare de a trăi prietenos cu mediul

Sursa foto: https://www.thelynchgroupoc.com/top-10-eco-friendly-tips-for-sustainable-living/

Ce n-am învățat din martie și până acum este, în opinia mea, că avem nevoie de un efort mult mai mare de a trăi ecologic.

Fără încercări de a suna poetic, omul are nevoie de copaci, aer curat și timp petrecut în natură. Și pentru că otrăvim natura în fiecare minut cu modul nostru actual de a trăi, uite 5 lucruri ușoare pe care le poți face pentru un mediu mai curat:

1.RENUNȚĂ LA APA ÎMBUTELIATĂ– sunt numeroase motive pentru care apa la pet nu e bună pentru tine: nu știi cu exactitate în ce condiții au fost păstrate acele sticle de plastic, nu știi dacă apa chiar provine din sursele menționate și PLASTICUL SE POATE RECICLA DOAR DE DOUĂ, TREI ORI! da, am auzit cu toții de marketingul bun al producătorilor de băuturi, că putem consuma la infinit pentru că reciclăm și dormim bine noaptea, dar realitatea e diferită.

Da, hai să reciclăm ce am consumat până acum, dar ne oprim din cumpărat alte sticle de plastic, mai ales cand avem multe soluții, cum ar fi:

Cana filtrantă de la Brita/ Aquafor/ Laica/ Ecosoft, care se găsesc în hypermarketuri ca Auchan sau Carefour și costă în jur de 50-100 de lei.

Eu folosesc de câțiva ani acest tip de cană filtrantă și sunt foarte mulțumită. Cana are un cartuș care se schimbă periodic, iar eu, care beau mai mult de 2 l de apă pe zi îl schimb o dată la 6/7 săptămâni.

Cărbune care absoarbe clorul și alte impurități din apă sau charcoal water filters, un produs care se găsește pe site-uri speciale pentru produse ecologice sau magazine zero waste.

sursa foto: https://www.peacewiththewild.co.uk/product/bamboo-charcoal-water-filters/

Sisteme/ stații de filtrare a apei de mare capacitate, care se instalează direct la robinet. Ele pot fi cu osmoză inversă, cu ultrafiltrare, microfiltrare, alcalinizare și ionizare. În opinia mea este o soluție bună pentru cei care au casă/apartament propriu sau pentru persoanele care au copii. Prețul e diferit, variază de la 400- 4000 de lei, în funcție de procesul de filtrare, capacitate de colectare a apei sau altele.

2.FOLOSEȘTE SACOȘE DEJA FOLOSITE ȘI CUMPĂRĂ VRAC

Săculeții pentru fructe și legume se găsesc acum în majoritatea magazinelor, așa că-i poți cumpăra o dată și folosi mult timp.

Pentru cei care au mai mult timp la îndemână, pot face singuri săculeți sau plase din cămăși, bluze sau alte haine pe care nu le mai poartă. Pentru cei care nu au timp, găsim multe sacoșele cu diferite mesaje haioase de cumpărat, evităm să mai colecționăm pungi și ajutăm o afacere locală. Win-win!

Sursa foto: https://www.breslo.ro/item/set-sacose-personalizate-din-bumbac-2206007

Partea foarte drăgută din a cumpăra vrac este că eviți ambalaje de plastic, cumperi de la piață/ aprozar de la producători locali și ești sigur că produsele sunt proaspete.

Cât despre alte produse ambalate, încerc, pe cât posibil să cumpăr la sticlă sau conserve, pentru că au șanse mai mari de a fi reciclate. Atât sticla, cât și aluminiul pot fi reciclate la nesfârșit, însă pentru acest lucru trebuie spălate, uscate, apoi colectate în containerele corespunzătoare.

Lasă-ți câte o sacoșă în geantă sau în rucsac, în cazul în care ești in oraș și ai nevoie de cumpărături rapide!

3.COLECTEAZĂ ULEIUL FOLOSIT

Uleiul alimentar este foarte dăunător apei, pentru că nu este biodegradabil și formează o peliculă care devine scut împotriva oxigenului, astfel încât plantele și viețuitoarele din apă rămân fără el (în cazul în care uleiul ajunge în râuri sau lacuri).

Studiile arată că detergenții din soluțiile de spălat vase nu distrug uleiul după ce a fost gătit, așa că este de dorit colectarea acestuia, în vederea reciclării. Din câte am citit, un litru de ulei poate contamina un milion de litri de apă și în cazul în care este aruncat pe sol, degradează fertilitatea acestuia pe o durată de cinci ani.

Eu, după ce am gătit, strecor uleiul într-un borcan de sticlă și când este plin îl mai strecor o dată, îl pun intr-un recipient de plastic de 0.5 (sau orice multiplu de 0.5) și îl duc în centrele de reciclare. L-am dus la Auchan, pentru că mi-a fost aproape de casă, ei primesc ulei folosit în orice magazin și au și detergent de vase sau alte recompense la schimb. La o simplă căutare pe google găsiți centre de reciclare ulei în orice localitate.

4.PREPARĂ-ȚI SINGUR CAFEAUA SAU IA-ȚI O CANA REUTILIZABILĂ CÂND O CUMPERI DIN ORAȘ

Cafeaua este unul dintre cei mai buni prieteni ai mei! Ador orice tip de cafea și fiind o mare consumatoare de acest produs, după ce mi-am cumpărat al doilea aparat de cafea cu capsule am început să ma simt vinovată. Nu doar că acele capsule sunt din plastic, dar ele vin și în multe ambalaje din materiale mixte, așa că cea mai bună soluție a fost capsula din oțel inoxidabil.

E o soluție foarte bună pentru că ai mereu cafea proaspătă, e mai economic și ai satisfacția că nu arunci la gunoi un deșeu nereciclabil.

Pentru cafeaua cumpărată din oraș, recomandat este să ai o cană reutilizabilă ( la fel și sticla de apă) pentru că acele păhărele de cafea sunt din carton cu plastic, așa ca nu pot fi reciclate. Eu am avut inițial din ceramică, dar e destul de greu, așa că mi se pare mai potrivit din inox. Inoxul e mai ușor și mai rezistent la căzături.

A doua parte bună la cana reutilizabilă este că îți poți lua cafea de acasă sau poți face refill în oraș daca ai nevoie mai târziu.

5.ALEGE PRODUSE DE IGIENĂ PERSONALĂ DIN MATERIALE ECOLOGICE

Periuța de dinți din bambus e deja cunoscută, însă încă o găsim greu la noi în țară. În hypermarketuri încă avem foarte multe opțiuni de periuțe de dinți din plastic, cu tot felul de oferte. Periuțele de dinți nu se reciclează și trebuie înlocuite periodic, așa că e un obiect bun de înlocuit cu unul ecologic.

Găsim periuțele de dinți din bambus în magazinele DM sau online.

O altă metodă ușoară de a renunța la recipiente din plastic este achiziționarea produselor de curățare solide: gel de duș solid, balsam de păr solid, șampon și așa mai departe. Aceste produse se găsesc în magazine zero waste sau pe site-uri specializate în modul de viață ecologic.

Sursa foto: https://nakedshop.ro/produkt/aparat-de-ras-clasic-din-inox-roze/

Aparatele de ras sunt iarăși un obiect foarte folosit, atât de femei, cât și de bărbați și sunt o sursă de poluare. Mai țineti minte aparatul de ras al bunicului sau al tatălui? ei bine, e din nou în atenția noastră!

Chiar dacă există mai multe moduri de epilare, pentru iubitorii de natură, aparatul de ras clasic e un obiect care poate fi folosit mulți ani și o bună alternativă la cele de unică folosință.

Sursa foto: https://www.savonia.ro/set-dischete-demachiante-lavabile-6-bucati-1-saculet-spalare.html

Închei lista recomandărilor de astăzi cu dischetele demachiante reutilizabile. O bună alternativă la șervețele demachinate sau dischete tradiționale.

Acestea au fost sfaturile de astăzi. Orice măsură luată din cele de mai sus e un pas înainte pentru noi toți. Închei cu clasicul „schimbarea vine de la noi!”

Numai bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: